Wat de media vinden van Drumpunt

Door: Thea Van Der Raaf

KRIMPEN – Vorig jaar september ging in Krimpen aan den IJssel een nieuwe drumschool van start.

Drumpunt is een initiatief van Jeffrey Mayer en gevestigd in de Big Bear. De 47 jarige Mayer groeide op in Krimpen en deed zijn eerste muzikale ervaring op in, het toen alom bekende en beruchte Roepie Groepie. In 1984 ging Mayer naar het conservatorium om daarna, zoals hij zelf zegt, “het land onveilig te maken met menig coverbandje”. Eenmaal verlost van zijn wilde haren werkte Mayer als vertegenwoordiger in drumstellen door de Benelux, maar bleef altijd spelen en gaf ook les. Zo is hij in het onderwijs terecht gekomen en werkte onder andere als docent in Rotterdam.

Big Bear

Na al deze omzwervingen vond Mayer het tijd om een vaste locatie te zoeken voor zijn lessen. “Twee jaar geleden ging ik op onderzoek uit naar een ruimte in Krimpen”, zegt Mayer. “Ik meende dat er in de Krimpenerwaard behoefte was aan een drumschool, zoals ik in gedachte had. Aan deze kant van de brug, van Nieuwerkerk tot aan Gouda is er niets. Het bleek niet gemakkelijk, maar vorig jaar zomer had de Big Bear een ruimte beschikbaar. Toen kreeg de drumschool echt gestalte.”

Eigen tempo
Mayer heeft geen officieel diploma, maar een wel een conservatoriumopleiding en een schat aan ervaring, opgedaan vanaf zijn jongste jaren. Mayers ervaring is, volgens het 1,2,3,4 principe kun je drummen. “Wil je goed worden, dan wordt het wel lastiger, daar is meer coördinatie voor nodig, maar het plezier in spelen is het belangrijkste. Ik pas de lesstof aan, aan de persoon. Ik geef ze alle ruimte om zich in eigen tempo te ontwikkelen. Voor de één is techniek belangrijk, voor de ander gedoceerd leren spelen en weer een ander wil leren spelen in een band, legt Mayer uit. Sommige jongens, helaas nog geen meisjes, hebben les voor hun plezier, anderen willen er echt verder mee.”
Inmiddels heeft Mayer leerlingen variërend van 6 jaar tot 38 jaar.
“Een aantal was al gevorderd toen ze bij mij kwamen. Iemand had zelfs al vijf jaar les gehad, maar liep nu vast. Ik bedoel, techniek is iets wat je in de weg kan staan. Ik leer ze net dat stukje meer.”

 

IJssel- en Lekstreek

  • 10 jul 2013

Door: Thea Van Der Raaf (IJssel

KRIMPEN A/D IJSSEL – Drumpunt, de drumschool onder leiding van Jeffrey Mayer, hield afgelopen zondag haar eindpresentatie in de Big Bear. Tijdens deze presentatie lieten leerlingen zien en horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.
De jongste deelnemer Florian, nauwelijks zichtbaar achter het drumstel.

De jongste deelnemer Florian, nauwelijks
zichtbaar achter het drumstel.
foto:Thea van der Raaf

Het was gezellig en druk tijdens de eindpresentatie van de drumschool. Ondanks het warme weer waren veel ouders en belangstellenden komen kijken naar de verrichtingen van de drummers. Jeffrey Mayer startte zijn drumschool vier jaar geleden in een ruimte van de Big Bear. Hij zei toen dat hij heel tevreden zou zijn met zo rond de twintig leerlingen.
Inmiddels is Drumpunt een groot succes met dertig leerlingen in de leeftijd van zes tot zevenenzestig jaar. Als je tot vier kunt tellen, dan kun je drummen, is de stelling van Mayer en dus kun je op vijf-jarige leeftijd al gaan drummen, zoals de nu zevenjarige Florian. Hij is nauwelijks zichtbaar achter het grote drumstel, maar drummen kan hij. De drummers worden begeleid door bevriende muzikanten van Mayer die, na een korte voorbereiding, de muzikale en vocale achtergrond vormen. Het ritme van de drummers die hun presentatie geven, maakt dat je maar moeilijk stil kunt staan. Enthousiast geeft Mayer de nodige begeleiding. Er is duidelijk niveauverschil bij de leerlingen. Zo heeft Jeremy nog maar drie maanden les en speelt de sterren van de hemel. Een ander heeft langer les maar doet het wat rustiger aan. “Het kan allemaal”, vindt Mayer. “Het is zelfs geen verplichting om mee te doen aan de presentatie. Je moet je lekker voelen, anders moet je het niet doen”, is zijn devies.
Florian vindt het optreden vooral heel gezellig. Hij houdt wel van de aandacht. Mayer haalt veel energie ut het zien spelen en het enthousiast maken van de drummers. “Iedereen heeft talent in zich, je moet het ze zelf laten ontdekken. Als ze het zelf zien, dan kunnen ze los, dan worden ze enthousiast. Het ritme is er altijd en muzikaal gehoor hebben we allemaal, daar ben ik van overtuigd. Ik probeer de drumlessen breed te trekken. Zodat ze ook het zelfvertrouwen krijgen om op zo’n drumdag te presenteren”, zegt Mayer die ook les geeft op het Krimpenerwaard College en in Schoonhoven. De drummers moeten thuis wel oefenen, iets dat de buren misschien minder op prijs stellen.
“Ondanks het geluidsniveau heeft iedereen thuis een drumstel, waarvan er maar drie een elektrische”, weet Mayer. “Moet ook wel, want alleen les is niet voldoende.”